header

Filigraan

Filigraan ("quilling" in het Engels) is een techniek waarbij smalle papierstroken worden opgerold tot spiralen, die vervolgens in model worden gebracht. Door de verkregen vormen samen te voegen ontstaan de meest uiteenlopende motieven.
Voorbeeld
Hoewel de oorsprong van filigraan niet bekend is denken sommigen dat het net na de uitvinding van papier in China begon. Dit was ten tijde van de Tang-Dynastie (618-906 v.Chr.). Andere bronnen stellen dat filigraan al in het oude Egypte werd beoefend. Een ding is zeker, het heeft een rijke geschiedenis en bestaat al eeuwen!


In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kwam de papierfiligraantechniek weer vanuit Amerika overwaaien en nam de belangstelling voor deze hobby enorm toe. Deze techniek is geschikt voor jong en oud. Nog steeds vinden velen het rollen met strookjes papier een inspirerend en rustgevend tijdverdrijf. Wie ooit door het filigraanvirus gegrepen is, raakt het nooit meer kwijt. Helaas is in de tijd daarna papierfiligraan wat uit de belangstelling van het grote publiek geraakt. Maar de laatste tijd komen er toch weer vragen over deze mooie hobby en hebben we besloten om filigraan materiaal aan onze website toe tevoegen. En natuurlijk zo als u gewend bent heel goedkoop.